top of page

     Ukrayna’da iş yaparken dolandırılmamak için dikkat edilmesi gereken hususlar

 

Hukuk büromüza dolandırılmış olan ve hukuki yardım almak isteyen vatandaşlar, girişimciler ve özel kuruluşlar sıkça başvurur. Kimisi sürekli olarak avukat veya hukukçunun hizmetlerinden maddi acısından yararlanamadığı için, kimisi ise etraflarında herkesin yasalara hep uyuduğunu düşünüp veya kolluk kuvetleri organlarında tanıdıklarına güvenip tasarruf açısından bir kez olsa bile hukuki danışmandan yardım istemediği için bu duruma düşüyorlar. Sonuç ise hırsızlara güvendikleri için dolandırılmış olmaları.

 

Aynı zamanda, bir şüphe yaratabilecek işin başka tarafı da şu ki, hırsızlık yapan kişiler girişimci, resmi görevlilerin temsil ettiği yasal olarak kayıtlı bir firma veya kendilerini "girişimci" olarak adlandıran ayrı kişilerin maskenin altında saklanabilir. Dolandırıcılık yapmak için hep farklı yolların peşindeler. Üstelik "etkili" kişiler ve 'güç yapıları'ndan da destek aldıklarını söylemekten kaçınmazlar.

 

Örnekleri vermek gerekirse, hukuk büromüza başvuranların arasında inşaat yapım yatırım sözleşmesini imzaladıkları zaman arazi evraklarının yasal olduğunu kontrol etmeyen ve müteahhit ile ilgili araştırma yapmayanlar oluyor ne yazık ki. Sonraki incelemelerde bu şartlarda imzalanmış sözleşmenin zaten şüpheli ve tüm yasal şartlarına da uymamış olduğu ortaya çıkmaktadır.

 

Şüphe yaratan ve kaçınmanız gereken  başka bir durum ise, bir araç için finansal kiralama (leasing) sözleşmesini imzaladığınız zaman ön ödemesi olarak araç tutarının %50’si bir para hesaba aktarmak veya bir kredi aldığınızda 5 dakikada sözde  ‘sigorta’ amaçlı herhangi ödeme yapmaktır.

 

Araziler ile yapılan işlemlere baktığımız zaman ise, yalnış hazırlanmış (en önemli maddeleri içermeyen) bir sözleşmeyi imzalayıp hizmetlerin %50’si peşin ödeyen ve sonrasında sonuçlarıyla bize gelen müşterilerimiz olmuştur. Para bu durumda da hiç bir fatura kesilmeden yine de sadece yalnış hazırlanan bir evrağı imzalayıp verilmişti.

 

Bazı ticari örgütler bir malı daha düşük fiyata almaya çalışırken satıcıya %100 peşin para gönderiyorlar. Bu durumda da ortada yasal gücü olmayan bir sözleşme imzalanmasının ardından geçmisi ve polis ile problemleri olup olmadığı belli olmayan bir satıcıya nakit para verilmesini görüyoruz.

 

Yukarıda tasvir ettiğimiz bütün durumların sonucu ne yazık ki olumsuzdur. Alıcı ne ödediği para, ne ona verilmesi gereken hizmetleri ya da malları geri alabiliyor.    

 

Şunu söylemekte fayda var ki,  hukuk büromüza bu tür şikayetlerle gelen tüm müşterilerimize kaliteli hukuk yardımı sağladık. Bazı durumlarda mahkeme yoluyla olumlu sonuçlara ulaşabildik. Bazı ‘’girişimciler’’ doğru bir hukuki savunma yöntemlerimiz ile karşılaştıktan sonra müşterilerimize kendileri tazminat sağlamışlardı. Hala da üzerinde çalışmakta olduğumuz mal ya da hizmetlerin haklı yere geri gelmesi ile ilgili bir takım dosyalarımız var.

Genel olarak sözde ‘’girişimciler’’in üzerinde mahkeme kararıyla el konulabilecek mülkiyet yoktur. Dolayısıyla, elinizde sadece mahkeme kararının olması yani tazminat alana kadarki durum olumlu bir sonuç değildir.

 

Tecrübemize dayanarak söylüyoruz, sorunun polis yardımıyla çözüleceğine ummak, sizi mağdur bırakmış kişilerin suç işlediklerini ıspatlamak istediğiniz sonucu vermeyebilir. Çünkü dolandırıcılar sorumluluktan kaçınmak için genelde polise de, avukatlara de rüşvet verir. Siz ise hem maddi hem manevi mağdur duruma düşmüş oluyorsunuz.

 

Her zaman şunun önemine vurguluyoruz ki, ilk aşamalarda tasarruf edip sonrasında daha çok kaybedenler oluyor. "Bağlantılar"ınıza güvenmeyin, gayrimenkul (bina, arazi), araç, kredi alma ya da herhangi başka bir ticari ve hukuki işlem yapmadan önce mutlaka bir avukata danışın. Bu şekilde olabilecek riskleri en aza indirme şansınız olacaktır. Güvenilir bir avukatla hukuk hizmetleri sözleşmesi de imzalayabilirsiniz.

 

Hukuk büromuz size bu konularda kaliteli hukuki yardım sağlayacaktır.

bottom of page