top of page

Türkçe bilen avukat Ukrayna'da uluslararasi ticaret danışmanlık yapmaktadır

Hizmetlerimiz

 
 
Büromuz Şirketler Hukuku ve Kıymetli Evrak Hukuku konusunda hizmet vermektedir.
Vergi Hukuku alanında çalışan Büromuz Vergi Uzlaşmaları, Düzeltme Talepleri, Vergi Cezaları İptali, Vergi Ziyaı ve Kaçakçılık Suçları, İnceleme Raporları ve Komisyon Kararları ile diğer vergi dava ve işlerle hukuki desteği ifa etmektedir.
Hukuk büromuz bireysel ve  tüzel kişilere İş hukuku kapsamında danışmanlık veya dava yoluyla hizmet vermektedir.

 

Ekibimiz

 Etkin ve yetkin insan gücünü Hukuk Büromuza çekmek ve istihdam etmek, insanımızın yeteneklerinden gücünden ve yaratıcılığından azami fayda sağlamak; 

Yabancıların, Ukrayna’da oturma izni ile ilgili kanun değişiklikleri yürürlükte

27 Eylül 2017 tarihinde Ukrayna topraklarında yabancıların bulunması şartlarını belirleyen kanunda yapılan değişiklikler yürürlüğe girdi. Avukat Galyna Kozina, Ukrayna’da oturma izni almak isteyen Türk vatandaşları için bu değişikliklerin önemini bizler için açıkladı.
Ukrayna devletinde yabancı vatandaşların bulunmasını açıklayan temel kanun, ‘Yabancıların ve vatandaşlığı olmayan bireylerin hukuki statüsüne dair’ adlı bir kanundur. Bu nedenle 2058 nolu kanunun hükümleri, her şeyden önce bu kanuna yapılmış değişiklikler ile ilgilidir.
Yabancıların ve vatandaşlığı olmayan bireylerin, Ukrayna’da bulunma amaçlarını açıklayan sebepler listesine birkaç hüküm daha eklenmiştir:
  – Ukrayna’da kayıtlı tüzel kişilik statüsündeki şirketi kuran/kuruluş sürecine katılan veya intifa hakkı sahibi olan yabancılar veya vatandaşlığı olmayan bireylerin,Ukrayna’ya bu tüzel kişilikleri kontrol ve denetim yapmak amacıyla gelmeleri ve oturma izinleri geçerli olduğu sürece Ukrayna’da bulunmaları hukuki sayılacaktır. 
  – Bundan sonra, bir yabancının kurmuş olduğu şirkette kendisinin herhangi bir iş pozisyonunda bulunma zorunluğu kaldırılacaktır. Bu şekilde, yabancıların Ukrayna’da yaptığı faaliyetlerin ve oturma izni almalarının kolaylaşması sağlanacaktır.
Bu durumda geçici bir oturma izni verilme şartları arasında:
  1. Ukrayna’da ki “Özel ve Tüzel kişiler ve Kamu Kuruluşları Tek Sicil Sisteminde” kayıtlı tüzel kişilik statüsündeki şirketi kuran/kuruluş sürecine katılan veya intifa hakkı sahibi olan, yabancı veya vatandaşlığı olmayan birey olmak.
  2. Yabancı veya vatandaşlığı olmayan bireyin kurduğu/kuruluş sürecine katıldığı veya intifa hakkı sahibi olduğu tüzel kişilikte, 100.000 Euro’dan (yabancı yatırımın yapıldığı tarihte Ukrayna Milli Bankası tarafından belirlenmiş döviz kuruna göre) az katkıda bulunmamak gibi şartlar yer almaktadır.
Bu şekilde, yabancı vatandaşların bu iki şartı yerine getirmesi mecburidir.
Yukarıda özetlenen kanun 27.09.2017 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Ukrayna’da şirket kurma: adım adım kılavuz

Bu yazıda, girişimcilik faaliyetlerinin bir çeşidi olan Limited şirketinin (Ltd.) Ukrayna’da nasıl kurulabileceği deneyimli avukat Galyna Kozina tarafından ele alınıyor. 

Limited şirket –  paylara bölünmüş esas sermayesi olan bir ticari işletme tipidir, payların miktarı şirket tüzüğünde belirlenir.

Ukrayna’da Limited Şirketi kurmak isteyen yabancı vatandaşların izlenmesi gereken adımlar:
1. Sermaye oluşturma aşamasına katılacak kişiler belirtilmeli.
2. Ukrayna’ya gelip tercümanlık bürosundan tercüme edilmiş noter onaylı pasaport sureti alınmalı.
3. Ukrayna Devlet Mali Hizmetler Servisinin bölge şubesine başvuru yapıp Vergi Kodu Belgesi alınmalı (bu belge gayrimenkul ve araçları satın alma, tüzel kişi olarak kayıt olabilme, oturma izni ve iş izni alma gibi hakları verir).
4. Kuruluş için esas bilgi türü seçmesi:
– Örnek tüzüğü (Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen standart tüzük)
– Şirketin tüzüğü
– Kuruluş sözleşmesi       
Yabancı vatandaşların Şirket Tüzüğü gibi bir belge seçmeleri daha uygun olacaktır. Bunun sebebi bu tür bir belgenin payları paylaşma, genel kurul toplantısı düzenleme gibi ilerideki şirket faaliyetlerinin yönetilmesi ile ilgili soruları içermesidir.  
5. Tüzel Kişi kaydı için İdari İşlemler Servisinin bölge şubesine başvuruda bulunulmalı. Bunun için gerekli belgeler: tercüme edilmiş noter onaylı pasaport sureti (kopyası), Vergi Kodu Belgesi (kopyası), şirketin tüzüğü, şirket genel kurul toplantı tutanağı ve yeni tüzel kişi kaydını gösteren doldurulmuş kart.
6. Son aşama olarak Devlet Merkezi Sicil Kayıt Sisteminden sicil belgesi almak gerekir.
Ukrayna gelişmekte olan bir ülke olarak kendi doğal zenginlikleri, profesyonel iş gücü piyasası ve henüz çok fazla büyümemiş girişimcilik sektörü sayesinde daha çok gelişme fırsatlarına sahiptir.
Tüm sorularınız için, Galyna Kozina’nın Avukatlık Bürosuna danışabilirsiniz. Türkçe bilen uzmanları size yardım etmekten mutluluk duyacaklardır.
bottom of page